Excel Rijen om en om kleuren

In Excel kan met voorwaardelijke opmaak ingesteld worden dat rijen om en om gekleurd worden. Om bijvoorbeeld voor het bereik B3:K13 in te stellen dat rijen om en om gekleurd moeten worden, kan dat door dit bereik te selecteren en bij voorwaardelijke opmaak de volgende formule in te geven:

=IS.EVEN(RIJ(B3))

(NB: Vervang bij Engelstalige Excel-versies IS.EVEN door ISEVEN en RIJ door ROW)

Waarbij B3 de cel uit de linker bovenhoek van het geselecteerde bereik is. Bij de opmaak kan dan een geschikte achtergrondkleur gekozen worden.

rijen_om_en_om_kleuren1_398x370

Door de formule aan te passen naar:

=IS.EVEN(KOLOM(B3))

(NB: Vervang bij Engelstalige Excel-versies IS.EVEN door ISEVEN en KOLOM door COLUMN)

worden de kolommen in plaats van de rijen om en om gekleurd.

Het is ook mogelijk om een dambord-patroon te maken. Dit kan door de volgende formule bij voorwaardelijke opmaak te gebruiken:

=OF(EN(IS.EVEN(KOLOM(B3));IS.EVEN(RIJ(B3)));EN(IS.ONEVEN(KOLOM(B3));IS.ONEVEN(RIJ(B3))))

(NB: Vervang bij Engelstalige Excel-versies OF door OR, EN door AND, IS.EVEN door ISEVEN, KOLOM door COLUMN, RIJ door ROW en IS.ONEVEN door ISODD)

Dit ziet er dan als volgt uit:

rijen_om_en_om_kleuren2_420x320

Hoewel de laatste formule er behoorlijk complex uitziet is de werking ervan betrekkelijk eenvoudig. De achtergrond wordt namelijk blauw als één van onderstaande beweringen waar is:

  • Het rijnummer EN het kolomnummer zijn EVEN
  • Het rijnummer EN het kolomnummer zijn ONEVEN

In de andere gevallen blijft de achtergrond wit.

 

Interesse in andere tips & trucs? Ga dan naar ons tips&trucs-overzicht of neem een kijkje op onze pagina met tutorials.

Reacties op onze tutorials en tips&trucs zijn van harte welkom. Dat kan door hieronder een reactie toe te voegen of door rechtstreeks contact met ons op te nemen.

2 reacties op Excel rijen om en om kleuren

  • maar wat nu als er een autofilter wordt gebruikt? dat gaat dit niet meer op volgens mij. enig idee hoe dat op te lossen?

    • Hallo Rob,
      Als je ook rijen om en om wilt kleuren in een gefilterde weergave dan moet je inderdaad een andere formule gebruiken. Als deze weergave net zoals bovenstaande voorbeelden moet starten in B3, dan kun je de volgende formule gebruiken voor voorwaardelijke opmaak: =IS.EVEN(SUBTOTAAL(103;$B$3:$B3)). Als deze opmaak bijvoorbeeld wordt ingesteld voor B3:K25 is het voor een goede werking wel van belang dat B3:B25 geen lege cellen bevat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.