Excel Afhankelijke keuzelijsten

Met gegevensvalidatie kunnen keuzelijsten aan cellen worden toegevoegd. Hier zal worden uitgelegd hoe de keuzemogelijkheden van een keuzelijst afhankelijk gemaakt kunnen worden van de gekozen waarde in een andere keuzelijst. Dit wordt ook wel getrapte validatie genoemd. In onderstaand voorbeeld zijn in cellen A1 en B1 keuzelijsten opgenomen. De bedoeling is dat als in A1 voor jongen gekozen wordt, dat dan alleen jongensnamen (cellen D1:D4) zichtbaar zijn in keuzelijst B1 en bij de keuze voor meisje alleen meisjesnamen (cellen E1:E4).

afhankelijke_keuzlijsten1_400x200

Om dat te realiseren moet eerst aan cel A1 met gegevensvalidatie een keuzelijst worden toegevoegd met keuzemogelijkheden jongen en meisje:

afhankelijke_keuzlijsten2_405x335

De volgende stap is dat de bereiken D1:D4 en E1:E4 een naam moet worden gegeven. De namen moeten zijn jongen en meisje. Dit kan het eenvoudigst gedaan worden door eerst het bereik te selecteren en vervolgens in het naamvak de betreffende naam te typen:

afhankelijke_keuzlijsten3_375x210

De laatste stap is het toevoegen van de afhankelijke keuzelijst aan cel B1. Als bron voor deze lijst moet ingegeven worden: =INDIRECT(A1)

afhankelijke_keuzlijsten4_405x335

Hierna zullen in de keuzelijst van B1 alleen maar meisjesnamen verschijnen als in A1 meisje gekozen wordt en jongensnamen als in A1 jongen gekozen wordt. De keuzelijst van B1 is hierdoor afhankelijk gemaakt van de keuzelijst van A1.

 

Interesse in andere tips & trucs? Ga dan naar ons tips&trucs-overzicht of neem een kijkje op onze pagina met tutorials.

Reacties op onze tutorials en tips&trucs zijn van harte welkom. Dat kan door hieronder een reactie toe te voegen of door rechtstreeks contact met ons op te nemen.

53 reacties op Excel afhankelijke keuzelijsten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.