Excel Afhankelijke keuzelijsten

Met gegevensvalidatie kunnen keuzelijsten aan cellen worden toegevoegd. Hier zal worden uitgelegd hoe de keuzemogelijkheden van een keuzelijst afhankelijk gemaakt kunnen worden van de gekozen waarde in een andere keuzelijst. Dit wordt ook wel getrapte validatie genoemd. In onderstaand voorbeeld zijn in cellen A1 en B1 keuzelijsten opgenomen. De bedoeling is dat als in A1 voor jongen gekozen wordt, dat dan alleen jongensnamen (cellen D1:D4) zichtbaar zijn in keuzelijst B1 en bij de keuze voor meisje alleen meisjesnamen (cellen E1:E4).

afhankelijke_keuzlijsten1_400x200

Om dat te realiseren moet eerst aan cel A1 met gegevensvalidatie een keuzelijst worden toegevoegd met keuzemogelijkheden jongen en meisje:

afhankelijke_keuzlijsten2_405x335

De volgende stap is dat de bereiken D1:D4 en E1:E4 een naam moet worden gegeven. De namen moeten zijn jongen en meisje. Dit kan het eenvoudigst gedaan worden door eerst het bereik te selecteren en vervolgens in het naamvak de betreffende naam te typen:

afhankelijke_keuzlijsten3_375x210

De laatste stap is het toevoegen van de afhankelijke keuzelijst aan cel B1. Als bron voor deze lijst moet ingegeven worden: =INDIRECT(A1)

afhankelijke_keuzlijsten4_405x335

Hierna zullen in de keuzelijst van B1 alleen maar meisjesnamen verschijnen als in A1 meisje gekozen wordt en jongensnamen als in A1 jongen gekozen wordt. De keuzelijst van B1 is hierdoor afhankelijk gemaakt van de keuzelijst van A1.

 

Interesse in andere tips & trucs? Ga dan naar ons tips&trucs-overzicht of neem een kijkje op onze pagina met tutorials.

Reacties op onze tutorials en tips&trucs zijn van harte welkom. Dat kan door hieronder een reactie toe te voegen of door rechtstreeks contact met ons op te nemen.

52 reacties op Excel afhankelijke keuzelijsten

 • Hoi

  deze 2 trapsvalidatie heb ik door,
  echter als ik een 3 trapvalidatie wil doen met bijvoorbeeld de waardes “klas” in kolom F
  Met de gegevensvalidatie in C1 ingesteld op list met =INDIRECT(B1) lukt dit niet , wat zou een oplossing zijn ?

  • De drietrapsvalidatie met INDIRECT werkt op dezelfde manier als de tweetrapsvalidatie. Van alle mogelijke keuzes van de 2e trap, moeten een benoemde bereiken worden gemaakt van de keuzemogelijkheden. Met INIDRECT(B1) kan dan deze keuzelijst ingesteld wordt. Als B1 leeg is bij het instellen van de keuzelijst van C1, volgt een foutmelding dat de bron resulteert in een fout. Dat klopt omdat dan geen naam en dus geen keuzelijst kan worden gevonden. Je kunt dan gewoon op toch doorgaan klikken, waarna drietrapsvalidatie goed zou moeten werken. Als B1 al gevuld is bij het instellen van keuzelijst in C1 dan volgt deze foutmelding niet (op voorwaarde dat de benoemde bereiken goed zijn geconfigureerd).

 • Hallo,

  Wanneer ik dit toepas werkt het prima voor keuzevelden met 1 woord. Echter heb ik ook een aantal keuzevelden met meerdere woorden, wanneer ik een spatie toepas bij het invoeren van het naamveld krijg ik een foutmelding. Hoe kan ik dit oplossen?

  • Dag Linda,
   Bedankt voor je reactie. Je kunt inderdaad geen spaties gebruiken bij een benoemd bereik. Een workaround hiervoor is om de spaties in de bereiknaam te vervangen door een underscore. De formule voor de de afhankelijke keuzelijst moet dan worden:

   =INDIRECT(SUBSTITUEREN(A1;" ";"_"))

   Met deze workaround is het mogelijk om opties te gebruiken die spaties bevatten.
   Groet, Manfred

   • Je hebt voor mij een uur frustratie opgelost, waarvoor dank!

   • Ik zou deze formule graag willen gebruiken, maar ik zie in de formule substitueren 4 argumenten, hierboven zie ik 6 punt-komma’s wat 7 argumenten zou moeten betekenen, [b]&quot[/] heb ik nog nooit gezien in een formule, kun je hier wat meer over uitleggen? Bij voorbaat dank.

    • Blijkbaar is in de tussentijd wat misgegaan met de weergave van dubbele aanhalingstekens, waardoor de formule er raar uitzag. Dat heb ik nu aangepast.

 • Geweldige tip, dank je wel!

 • Kan ik bovenstaande ook gebruiken voor het volgende. Ik heb een lijst met namen in kolom A en met beroepen in kolom B:

  Jan Timmerman
  Piet Slager
  Kees Bakker
  Frans Timmerman
  Hans Bakker

  Nu wil ik in een andere cel met gegevensvalidatie een lijst waarin alleen namen van een bepaald beroep voorkomen. Bijvoorbeeld timmerman. Deze lijst moet dan dynamisch zijn. Met andere woorden als ik een timmerman toevoeg moet deze naam worden opgenomen in de keuzelijst.

  • Als je deze techniek wilt gebruiken, dan zul je alle mensen met dezelfde functie onder elkaar moeten zetten. En dit bereik geef je dan de naam van de functie. Elke keer wanneer je iemand toevoegt zul je dit bereik dan moeten aanpassen. Deze techniek met INDIRECT werkt namelijk niet meer zogenaamde dynamische bereiken met behulp van de functie VERSCHUIVING. Een andere optie is om een hulpkolom te gebruiken waarin je met behulp van formules de juiste namen laadt op basis van een gekozen functie. Deze hulpkolom moet dan gekoppeld worden aan de keuzelijst.

 • Bedankt voor de tips.
  Ik snap alleen nog niet hoe ik de gegevensvalidatie nu in heel kolom B moet maken.
  Moet ik dan INDIRECT($B$) of iets dergelijks typen?

  Alvast bedankt.

  • Hallo Dagmar,
   Ik begrijp niet helemaal wat je wilt bewerkstelligen. Je wilt voor alle cellen in kolom B gegevensvalidatie instellen, waarbij de waarden die getoond worden afhankelijk zijn van de waarde van een andere cel in bijvoorbeeld kolom A? Of bedoel je wat anders?

   • Hoi Manfred,
    Ik snap wel wat ze bedoelt, want ik zit momenteel met dezelfde vraag.
    Ik heb een map waarop ik op elke regel zo’n gegevensvalidatie in wil stellen. Ik kan dan niet intikken INDIRECT(A1), want dan pakt hij iedere keer de keuze van de eerste rij.
    Op de volgende rij zou de gegevensvalidatie moeten zijn INDIRECT(A2), daaronder INDIRECT(A3) etc.
    Kan ik met één handeling de hele kolom instellen, of moet ik dan iedere keer de cel kopiëren naar beneden?

    • Oeps, heb het zelf al gevonden.
     Gewoon de hele kolom selecteren, A1 intikken en dan past hij zelf automatisch het rijnummer aan.

 • Hallo,

  Nog een variatie op de 2-trapsvariatie. Ik wil graag 2 kolommen met verschillende keuzelijsten afhankelijk maken van één keuze in een eerdere kolom. Dit lukt niet omdat de ik de twee verschillende keuzelijsten niet dezelfde naam kan geven.

  Voorbeeld: de eerste keuze is: ontbijt, lunch of diner. Op basis van deze keuze (laten we zeggen diner) wil ik dat er in een andere kolom een keuzelijst verschijnt met daarin soort keuken (Frans, Italiaans, Oosters), maar ook nog een kolom met een keuzelijst hoofdingrediënt (Vlees, vis, groenten).

  Kan iemand mij hiermee helpen?

 • Hallo
  Is het ook mogelijk om zo’n lijst te maken waarbij er telkens een keuze minder wordt weergegeven. Bv: Als je in cel D1 ‘Jan’ hebt aangeklikt, je dan nog voor de volgende cellen de keuze krijgt tussen ‘Piet, Klaas en Tom’. En als je dan bv in D2 ‘Klaas’ kiest, je voor de volgende enkel nog de keuze hebt uit ‘Piet en Tom’. Alvast bedankt.

 • Hallo,
  als men in de eerste kolom een keuze maakt, is het mogelijk om de inhoud van de tweede kolom blanco te maken indien de waarde in kolom 1 veranderd?
  thanks…

  • Dat kan alleen met VBA. Bijvoorbeeld:

   Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
     If Target.Address = "$A$1" Then
       Range("B1").ClearContents
     End If
   End Sub
 • Hoi Manfred,

  Is het überhaupt mogelijk om formules te gebruiken in de naambereiken van de jongens/meisjes-namen?

  • Jazeker. Op deze pagina zie je daarvan een eenvoudig voorbeeld met de formule INDIRECT,

 • Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
    If Target.Address = "A1:A10" Then
      Range("B1:B10").ClearContents
    End If
  End Sub

  Als ik deze code invoer, werkt het dan als volgt?: als A1 leeg wordt gemaakt wordt de waarde enkel in B1 ook gewist. Als A2 leeg wordt gemaakt wordt de waarde enkel in B2 ook gewist. Enzovoort.

  • Nee, dat werkt dan zo niet. De volgende code werkt dan wel:

   Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
     If Not Intersect(Target, Range("A1:A10")) Is Nothing Then
       Target.Offset(, 1).ClearContents
     End If
   End Sub
   • Bedankt voor al je antwoorden!

 • Hallo,

  Ik vind je uitleg superduidelijk! Echter denk ik niet dat ik dit kan toepassen op mijn bestand. Ik heb namelijk een Excelbestand met 2 tabbladen. In tabblad 1 staan alle gegevens van de klant met bijhorende contractnummers. In tabblad 2 geef ik elke dag de gedane handelingen in en dit gebeurt per contractnummer. Bijvoorbeeld:

  Tabblad 1:
  klantnummer; naam v/d klant; contractnummer;
  123456; Pieter Claes; contr18468;
  123456; Pieter Claes; contr26483;
  123456; Pieter Claes; contr31245;
  123456; Pieter Claes; contr44897;
  789012; Joris Terwin; contr46853;
  789012: Joris Terwin; contr56489;

  Tabblad 2:
  Datum; klantnummer; contractnummer;
  10/04/2019; 123456; ????????

  Mijn vraag is nu: In tabblad 2 vul ik steeds de datum en het klantnummer in. Het contractnummer zou dan automatisch moeten aangevuld worden aan de hand van tabblad 1. Ik dacht dus aan afhankelijke keuzelijst via gegevensvalidatie maar ben de hoop ondertussen bijna kwijt…

  Kan je mij helpen hierbij?

  Dank je wel!

  • Je wilt dan op de plek van de vraagtekens een dropdown hebben waarin je een contractnummer kunt kiezen die bij die klant hoort?
   Dat kan inderdaad niet met de afhankelijke keuzelijsten zoals omschreven op deze pagina. Een mogelijke oplossing hiervoor is een hulpkolom met een kleine macro. Als je me een representatief voorbeeldbestand stuurt wil ik hier wel even vrijblijvend naar kijken.

   • Hoi Manfred

    Bedankt voor je supersnelle reactie. Hoe kan ik het bestandje doorsturen?

 • Ik heb redelijk onder de knie hoe ik een drop-down menu met subcategorieën moet aanmaken. Nou vind ik het prettig om dit in een ander tabblad te doen dan waar het menu in tevoorschijn moet komen. Op één of andere manier krijg ik dit niet voor elkaar. Heb je daar tips en trucs voor?

  • Het is lastig om daar in z’n algemeenheid iets over te zeggen. Ik zou dan toch echt het bestand moeten zien om te bekijken wat er mis gaat.

 • Zelf heb ik een vergelijkbare situatie als Greetje of Leon. Ik gebruik dropdown menu’s vanuit andere tabbladen, en wil nu in B1 gegevens uit een ander tabblad halen.

  In mijn geval is A1 een dropdown menu met verkooporder of inkooporder (om het even te versimpelen), en ik wil in het veld B1 alle verkoop- of inkooporders laten weergeven, afhankelijk van wat er dus in veld A1 staat. Het liefst zonder een hulpkolom in ditzelfde tabblad.

  • Dit is normaal gesproken prima te realiseren, maar de werkwijze is geheel afhankelijk van de opbouw van het bestand. Zonder een representatief voorbeeldbestand kan ik daar verder weinig over zeggen.

 • Hallo Manfred,

  Ik heb een lijst gemaakt met tekst in A1 en in A2 met bedragen.
  Ik heb een dropdown menu gemaakt in G met de tekst uit A1 en wil dat als ik een keuze maak met tekst uit het dropdown menu dat dan het juiste bedrag dat in de hulplijst bij de desbetreffende tekst automatisch het juiste bedrag in H geplaatst wordt.

  Alleen met mijn zeer beperkte kennis van exel gaat het schijnbaar niet lukken ben al een flink aantal uurtje bezig om dit te realiseren dus ik hoop dat jij me hierbij kunt /wil helpen.

  Bijv:
  Tekst 1 | € 10,00
  Tekst 2 | € 20,00
  Tekst 3 | € 30,00
  Tekst 4 | € 40,00 enz.

  Met vr.gr. Ed

  • Hallo Ed,

   Voor het weergeven van deze waarde kan gebruik gemaakt worden van verticaal zoeken. Het wordt dan iets als:
   =VERT.ZOEKEN(G1;A$1:B$10;2;ONWAAR)

   • Hallo Manfred als ik dit doet dan krijg ik #N/B en verder gebeurd er niets ik heb het ook geprobeerd zonder $ maar, met het zelfde resultaat.
    Het rare is dat ik aan jou de vraag gesteld had en het me uiteindelijk ook gelukt is in een probeer opstelling waarin het perfect werkt dus dacht het gevonden te hebben maar als ik het zelfde doet in het originele waar het voor bedoeld is dan krijg is telkens het zelfde resultaat #N/B

    • Ik heb nogmaals de formule ingevuld en als ik dan een tekst uit de vervolglijst kiest veranderd #N/B in #VERW! misschien dat jou dit iets zegt waaruit je kan afleiden waar het fout gaat.

     Gr. Ed.

     • Hallo Ed,
      Dit is vanaf afstand natuurlijk lastig te beoordelen, maar de #N/B-fout krijg je als je een zoekwaarde probeert op te zoeken die niet in de lijst staat. De #VERW-fout kun je krijgen als je het kolomindexgetal (dat is de 2 in mijn voorbeeldje) groter maakt dan het aantal kolommen in het zoekbereik.

      De functie VERT.ZOEKEN heeft 4 argumenten. In de eerste geef je de waarde op die gezocht moet worden (G1 in mijn voorbeeldje). In de tweede geef je het bereik op waarin deze waarde opgezocht moet worden (A$1:B$1). De zoekwaarde wordt altijd opgezocht in de eerste kolom van dit opgegeven bereik. In het derde argument geef je kolomindex getal op. Dit getal geeft aan uit welke kolom een waarde teruggegeven moet worden. In het voorbeeldje is dat 2, wat overeenkomt met kolom B, omdat dat de tweede kolom uit het opgegeven bereik is. In het laatste argument wordt aangegeven of de zoekwaarde benaderd mag worden. In geval van ONWAAR mag alleen maar een exacte overeenkomst worden weergegeven. Als de zoekwaarde niet wordt gevonden volgt dan #N/B.

      • Helemaal perfect je uitleg, het is gelukt ik maakte namelijk een denkfout ik dacht dat je de kolom moest opgeven waar het getal stond in mijn geval in kolom V dus gaf ik in 21 maar, het moest het nummer van de kolom zijn waar de zoekwaarde in stond dus 2.

       Alleen heb ik nu het volgende probleem als ik een regel leeg laat, dus niets invult krijg ik #N/B dit omdat deze niet in het zoekbereik staat dat snap ik maar, als ik een lege regel maak in het zoekbereik en deze kies in de lijst krijg ik ook #N/B en dit beïnvloed dan ook mijn berekening in een weer andere kolom (uitkomst) daar krijg ik dan ook #N/B te zien i.p.v. het totaal bedrag van de wel ingevulde lijst met bedragen. dus de berekening kan er niet omgaan als #N/B ergens tussen staat.
       Hoe los ik deze nu weer op.

       Graag nogmaals zo’n duidelijke uitleg als de vorige graag, en alvast bedankt voor je moeite voor de vorige en voor deze.

       Gr. Ed

       • Hallo Manfred ik heb al een oplossing gevonden voor het probleem.
        Ik heb in beide kolommen een 0 gezet en nullen verbergen gekozen in geavanceerde opties en de lege kolommen verborgen zodat je ze niet ziet.
        En zo te zien werkt deze oplossing schijnbaar want het doet nu precies wat ik wilde.

        Ik wil je bedanken voor je moeite en misschien tot een volgend probleem.

 • Hallo,
  voor de opmaak van keuze van dagprogramma’s per persoon wil ik een keuzelijst toepassen die enkel de cellen toont uit de keuzelijst die niet meer dan vb 5 keer gekozen werden, voor dat specifiek dagdeel.
  Heeft u enig idee hoe ik hier het beste aan begin? Ik veronderstel dat ik ook nog ergens een hulpkolom(men) zal moeten gebruiken die telt hoeveel keer een bepaalde keuze reeds gemaakt werd voor dat specifiek dagdeel.
  vb kolom 1: persoon, kolom 2: datum, kolom 3: keuze maandagvoormiddag, kolom 4: keuze maandagnamiddag…
  Bij kolom 3 en 4 werk ik met gegevensvalidatie ( lijst op blad 2). ALvast dank om me verder op weg te helpen.

  • Joke,
   Dank voor je reactie.
   Het werken met hulpkolom(men) is waarschijnlijk onontkoombaar. Ik denk dat hiervoor (redelijk) complexe matrixformules of VBA moet worden gebruikt, maar verder is hier in z’n algemeenheid weinig over te zeggen. Daarvoor zou ik toch echt een representatief (voorbeeld)bestand moeten zien.

 • Beste,

  Bedankt voor al jullie tips! Helpt heel erg!
  Ik loop echter tegen een probleem aan, bij sommige keuzes kan ik wel een dropdown openen en bij sommige niet.
  Hebben jullie een idee hoe dit kan?

  • Als een dropdown niet geopend kan worden dan betekent dat vaak dat er een lege keuzelijst aan verbonden is. Blijkbaar is er dan wat misgegaan met het instellen van de afhankelijke keuzelijst. De oorzaak hiervan is moeilijk aan te geven zonder het bestand te zien.

 • Hallo,
  Is het mogelijk om een dropdownmenu( gegevensvalidatielijst) alleen weer te geven als er aan bepaalde voorwaarde in een andere cel wordt voldaan?
  Ik wil dus alleen de keuzevalidatie kunnen doen als in een andere cel bijv. de tekst “x” staat.
  Alvast bedankt.

  • Het is mogelijk om de keuzemogelijkheden van de gegevensvalidatielijst te verwijderen als x in een bepaalde cel staat. Hiervoor moet dan bijvoorbeeld een dynamisch benoemd bereik gemaakt worden met behulp van de formule VERSCHUIVING waarbij de hoogte van dit bereik op 0 ingesteld moet worden als x gekozen is. De validatielijst is dan nog wel zichtbaar maar kan niet gebruikt worden.
   Als je echt wilt dat de validatielijst geheel onzichtbaar moet zijn bij tekst x, dan kan dat alleen met VBA.

 • Kan ik mijn keuzemogelijkheden in de 3de kolom afhankelijk maken van de gemaakte keuze in kolom 1 en 2?
  vb in kolom 1 kies ik tussen ontbijt, lunch, diner. In kolom 2 kies ik Frans, Engels, Italiaans. In kolom 3 wil ik dan bij de combinatie ontbijt & Engels kunnen kiezen tussen vb bonen, spek en worst. Maar bij de combinatie lunch & Engels wil ik kunnen kiezen tussen roast beef, black pudding en shepperds pie.
  Dus de “Engels” in het eerste geval geeft een andere keuzelijst dan de “Engels” uit het tweede geval, afhankelijk wat in de eerste kolom geselecteerd was.
  Hoe kan ik dit doen?

  • Dat is zeker mogelijk. Het is lastig uit te leggen hoe je dat zou moeten doen. Ik heb je daarom per mail even een klein voorbeeldje hiervan gestuurd.

 • Ik heb volgende vraag:
  2 kolommen, nl. weeknummer en aanvraagnummer
  Dus, een weeknummer heeft verschillende aanvraagnummers en aanvraagnummers zijn uniek.
  Wat wil ik?
  De aanvraagnummer gesorteerd zien in een combobox en als uitgang van deze combobox (linked cell) zou de weeknummer moeten geplaatst worden.
  Het gaat over ongeveer een klein 50000 aanvraagnummers…

  • Deze code heb ik:

   ' Kolom A: weeknummers, Kolom C: aanvraagnummers
   Set SN = activesheet.Range("A8:A50000, D8:D50000") ' 2 dimensionele array
   With Arr
       For Each CL In SN
         Checkvar = CL
         If (Teller Mod 2 = 0 And Teller <> 750 And Teller <> 752) Then
          If (CDbl(CL) <> 0 And Not .contains(CDbl(CL))) Then
            .Add CDbl(CL)
           End If
         End If
         Teller = Teller + 1
       Next
       .Sort
   
   • De code is niet compleet, maar ik neem aan dat je gebruik maakt van een ArrayList.
    Ik neem trouwens aan dat het hier gaat om een combobox die op een formulier staat.
    In dit geval zou je kunnen gebruik maken van een recordset met 2 velden. Na het sorteren zou je dit in een combobox kunnen zetten, waarbij je weeknummer in kolom 2 zet. Als je dan een aanvraagnummer kiest kun je dan het bijbehorende weeknummer uit de combobox halen.
    Nu heb je een indicatie hoe je deze code verder zou kunnen maken. Het volledig uitwerken van deze code valt buiten het bereik van deze tips en trucs pagina.
    Ik wil deze code wel maken, maar dan zou ik eerst het bestand moeten zien. Ik kan je dan vooraf wel aangeven hoeveel tijd dat mij kost.

 • Ik heb een excel met in tabblad 1 allerlei gegevens, tabblad 2 tem 32=dagen van de maand dus 1 tot 31 en per tabblad staat er een namenlijst via gegevensvalidatie in kolom C, in kolom E staan het aantal uren dat die persoon gepresteerd heeft. Hoe kan ik op mijn laatste tabblad een analyse (=formule) ingeven dat hier per naam (namenlijst uit gegevens van tabblad 1) het aantal uren voor de gehele maand opgeteld kan worden. ??? Hopend op een excel-kenner die mij kan helpen, alvast bedankt!

  • Met één simpele formule wordt denk ik lastig. Je kunt natuurlijk wel één lange formule door 31x SOM.ALS bij elkaar op te tellen. Dus als de namen in kolom C staan, dan wordt het iets als:

   =SOM.ALS(Blad1!C:C;C1;Blad1!E:E)+SOM.ALS(Blad2!C:C;C1;Blad2!E:E)+SOM.ALS(Blad3!C:C;C1;Blad3!E:E)

   En deze formule moet dan uitgebreid worden voor alle 31 tabbladen.

   Dit wordt dan een erg lange formule. Een andere optie is om hiervoor met VBA een eigen functie te maken (UDF) die deze berekening uitvoert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.